Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


matek

2009.12.05

Hasonlóság

1. Adott az egység és az a szakasz.
Szerkessz 1/a és gyök’a’ hosszúságú szakaszt. [meg van adva de most nem rajzoltam oda. De akkorában kell amekkorát rajzolt. (:]                        (4 pont)

 

2. Egy derékszögű háromszög befogói 28 és 45. Mekkora darabokra vágja az átfogóhoz tartozó magasság az átfogót? Mekkora ez a magasság? Mekkora darabokra vágja a derékszög szögfelezője az átfogót?                  (5 pont)

 

3.  Egy trapéz alapjai 10 és 6, szárai 4 és 5. Érintőnégyszög-e? meghosszabbítjuk a száraitJ, amíg elmetszik egymást. Mekkorák a kiegészítő háromszög oldalai? Mekkora az átlók metszéspontján át az alapokkal párhuzamosan húzott egyenesek a trapéz belsejébe eső szakasza?                (5 pont)
(húrnégyszög-e a trapéz?                     +2 pont)

 

 

4. Két kör középpontjának távolsága 10, sugaruk 5 ill. 3. Mekkora a közös belső, ill. külső érintők metszéspontjának hatványa egyik, ill. másik körre vonatkozóan?              (6 pont)

 

5. A P pontból egy körhöz húzott érintőszakasz 20 cm, egy P-n átmenő szelő a kör középpontjától 8 cm-re halad el. E szelőn a hosszabbik szelő darab 40 cm. Mekkora a kör sugara?                     (6 pont)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.